tisdag 30 mars 2010

Maersk satsar på Ryssland

(Bild: Vänster Norviks planerade djuphamn i Nynäshamn. Höger Maerskbåt under anlöp var som helst i världens storhamnar.)
________________________________

Norvikbåt till St Petersburg ,Ett unikt fartygsanlöp noterade nyligen i St Petersburg, Ryssland. Då anlöpte ett av det danska rederiet Maersk stora containerfartyg till den ryska hamnen, Med sina 210 meter i skrovlängd var hon det största fartyg som hittills anlöpt det ryska hamnen. Anlöpet är intressant eftersom det är denna storlek av containerfartyg som kan bli aktuellt för den planerade Norviks djuphamn i Nynäshamn.
Maerksbåten anlöp i Ryssland ingår i rederiets nysatning av direktförbindelse på traden Sydamerika-Ryssland, enligt rederiets hemsida. Tjänsten som kallas ECUBEX aviserar transporter mellan Ecuador och Ryssland. Direktförbindelsen ger kortare transporttider för varor som skall till den ryska marknaden. Det gäller till exempel känsliga varor som bananer som mår bra av korta transporttider i rätt temperatur. Sex nybyggda isklassade containerfartyg skall operera i denna ECUBEX-tjänst. Den 22 mars låg båten Maersk Niamey i St Petersburg.
För det planerade Norviks-projektet som nu skall miljöprövas en andra gång är Maersk-satsningen på Rysslans högintressant. Norviks djuphamn har kapacitet för att kunna ta emot fartyg av denna storlek vars kapacitet avsevärt förbättrar för kunder att importera viktiga varor. Miljövinsten är uppenbar då direktförbindelse med till exempel Sydamerika avsevärt förkortar driftstiden. Det aktuella Maersk-anlöpet i Östersjön visar på ett positivt sätt att sjöfarten fortsätter att vara det bästa transportmedlet för denna typ av importerat gods från fjärran länder

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar