fredag 19 mars 2010

Sjövet: Läsvärt om sjömärken


Förra bloggen om tunnor och farledsmärken resulterade i en glad flaskpost med en fråga om det finns något att läsa om detta i en tid då GPS-en alltmer dominerar navigationen i fritidsbåtar. Här kommer ett tips:
För oss båtfarare som envisas med att navigera efter traditionella terrestra metoder är skärgårdens sjömärken tydliga vänner som talar om var vi råkar befinna oss just då. Därför känns det extra högtidligt att få presentera en ny bok ”Sjömärken – vägvisare och kulturminnen” av Johnny Söderlund. Pris 175 kronor. I tre års tid har författaren på uppdrag av Statens maritima museér och Riksantikvarieämbetet inventerat och dokumenterat hundratals fasta sjömärken i svenska farvatten. Boken har ett register med 429 sjömärken från Svinesund till Haparanda som kompletteras med 280 fotografier och ritningar. Flera sjömärken har Johnny Söderlund fotat från sittbrunnen på sin kajak.
För oss båtfarare som strövar i farvattnen kring Nynäshamn är det extra roligt att läsa om klockstapeln på Måsknuvs fyrplats sydost om Nynäshamn som år 1900 fick en klockstapel tillverkad 1867 för Paternosters fyrplats där den tidigare varit uppsatt. Klockstapeln är ett utmärkt sjömärke och finns fortfarande utsatt på sjökortet.
I boken får vi också lära känna udda sjömärken som till exempel Dassastenen i Karlshamn. Där fanns ett grund som skärgårdsborna positionsbestämde efter en enslinje mellan en liten udde och ett dass. När den nye husägaren rev dassen blev han uppvaktad av en grupp ilskna lokala fiskare som menade att han berövat dem möjligheten att navigera!
Det är mycket givande att läsa denna nya bok om sjömärken i en tid när GPS och elektroniska plottrar alltmer tar över navigationen i fritidsbåtarna. De gamla båkarna, stångmärken och kumlen som fortfarande tjänar oss terrestra navigatörer har nu dessutom höjt sin status genom att bli kulturminnesmärken.



Vi ses vid Gubbö Kupa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar