fredag 13 juli 2012

En flytande vågbrytare i Nynäshamn!


Bilder: Fast pir Anholt byggd på botten. Bilden nedan flytponton som används som flytande vågbrytare i Nynäshamns gästhamn.
EXTRA: Idag måndagen den 16 juli 2012 traskade jag ända ut till vågbrytarens nock och passerade på vägen ett ryskt tvåmastat segelfartyg - möjligen skonare - som förtöjt långsides med styrbords till en av pontonerna. Hon var från St Petersburg.
  I det kalla krigets sista decennium på 80-talet hade vi ryska ubåtar i Mysingen utanför Nynäshamn liksom en dansk NATO-ubåt som övade livräddning tillsammans med marinen. Nu har Sovjetuinionen kollapsat och segelfartyg kommer på besök. Ibland förändras livet - möjligen ett litet steg mot den eviga freden.
-----------------------------------------------

 Vågbrytare, pir eller hamnarm? Det har uppstått en knappologisk debatt vad egentligen Nynäshamns nya vågbrytare skall kallas. I sak består den av ett antal flytande pontoner som är förbundna med grova kättingar som förankrats till kraftiga bottensänken. De marina urkunderna talar om en "vågbrytare" som en fast eller flytande anordning som skall skydda mot sjögång. Nordens största vågbrytare i Nynäshamns - som i dagarna skall invigas i samband med Jubileumsregattan för OS 1912 -  uppfyller det senare kriteriet - en flytande anordning som skall skydda mot sjögång.
  En fast vågbrytare kan bestå av stenkistor och  cementklumpar som dumpas i sjön för att skapa ett skydd mot sjögång. Den varianten var vanlig i forna tider. De båda varianterna "flytande vågbrytare" eller "fast vågbrytare" kallas också för "pir" som också kallas "hamnarm"
  Jag fördrar att kalla Nynäshamns nya skapelse för "flytande vågbrytare" och väntar med spänning för vad byråkrater och andra som känner sig manade skall tycka till i frågan. De har ibland en förmåga att stöka till det i onödan.
  Om den flytande vågbrytare kallas "pir" kan det lätt uppfattas som det är en bottenfast konstruktion vilket alltså inte är fallet- Möjligen kan "hamnarm" vara ett namn på Nynäshamns nya flytande vågbrytare?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar