onsdag 18 juli 2012

Seglarvärldens "Sexor" droppar in till regattan!





  Nu börjar de droppa in en "Sexorna" från världens alla hörn. De kommer till NSS i Fagerviken lastade på specialbyggda trailers till synes "the top of the line" när det gäller kappsegling på denna nivå. En båt har kommit ända från Nya Zeeland. Båtar väntas också från Tyskland, USA, England och Schweiz. Sverige deltar naturligtvis och en känd seglarprofil som gastar ombord i "Berta" är Roger Nilsson med fem jorden-runt-race i bagaget bland annat som skipper på The Card 1989.
"Sexor" är  segelbåtar ur konstruktionsklassen 6mR .Ett 50-tal sexor visat intresse att komma till jubileumsregattan.
Vid OS 1912 var sex båtar av denna typ med i seglingarna i Nynäshamn. Totalt var 24 båtar anmälda varav 20 kom till start, 7 svenska, 5 finska, 3 ryska, 3 norska, 1 dansk och 1 finsk.
"Sexan" är ursprungen ur R-regeln som även omfattar R 12:or, R 10:or och R 8:or och är den klass som överlevt och fortfarande är populär i internationella kretsar. 200 båtar skall enligt uppgift vara mer eller mindre aktiva.
Vid OS i Berlin 1936 vann Sverige en bronspeng i klassen med båten May Be IV (bilden ovan från en finsk hemsida) - Rorsman var Sven Salén som var ett stort namn i seglarkretsar på den tiden. Mannen bakom Salén-rederierna som under en period var en av de som dominerade svensk sjöfart.
En annan känd svensk seglare och båtkonstruktör som utmärkte sig vid detta OS var Arvid Laurin som tog silver i Starbåt. Laurin är känd för sina välseglande nöjesbåtar typ Laurinkryssare. L 28 och L 32 med flera.Klassmästerskapet för 6MR startar lördagen den 21 juli klockan 11:00. Måndagen den 23 juli startat EM i denna och fortsätter tisdag den 24 juli och onsdagen den 25 juli.
 Lagom vind max 12 meter är bra för "Sexorna" - hårdare vindstyrkor kan orsaka mastbrott om det vill sig illa.


1 kommentar:

  1. Seglat en sådan här någon gång? www.retailbjornen.blogspot.se

    SvaraRadera