torsdag 12 juli 2012

Ta tåget till regattan! Ställ bilen hemma!

Översta bilden: Guldbåten Kitty som säkrade guldet åt Sverige vid OS-seglingarna 1912 - här i modern version med mastheadrigg. Hon väntas till årets jubileumsregatta-
____________________________________________
Ta pendeltåget till Nynäshamn och kolla in jubileumsregattan. Då hamnar du nära båtarna och den nya pampiga havstrappan och vågbrytaren. Att ta bilen till seglingarna kan bli ett vågspel då parkeringar i gästhamnen vid Freja stängs av den 15 juli och NSS avlyser sin parkering i Fagerviken för medlemmarna den 18 juli.
Detta är ett välment råd till alla utombys vänner och bekanta som funderar på att kolla in jubileumsregattan med start den 20 juli. Tåget till Stockholm var redan vid OS 1912 ett argument för att Nynäshamn skulle få kappseglingarna. Men var dåtidens seglingspublik ganska bortskämda med det ena och andra. Att ta med sig smörgåspaket och dricka var inte att tänka på. Snabbmatskedjorna var inte ens påtänkta. Det framgår av dåtidens media.
Så här lät en skeptisk rapport från 1912:
”Det nya samhället Nynäs inclusive Nynäshamn hade nog tagit sig vatten över hufvudet i suitt försök att härbärgera den väldiga människoström som kommit till den stora segelveckan. …..ett stort antal fingo ordna det på det sätt att de togo Stockholm till sitt huvfudkvarter och det går ju också för sig. Fastän tågen till och från Nynäs icke utmärka sig för någon utomordentlig precision…..men när den första segeldagens morgon rann upp med strålannde sol och lagom frisk liten nordöstlig segelbris , voro alla bekymmer glömda.,,,,”
Tag tåget och lämna bilen hemma! Ett tips inför jubileumsregattan 20 juli till den 5 augusti.
Även om dagens pendeltågstrafik inte alltid har ”utomordentlig precision” och drabbas av störningar så är den klart bättre en 1912 med bekvämare vagnar och numera är det ingen omstigning i ”VH”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar