torsdag 19 juli 2012

OS-spaning: MÖT GULD-KITTYS SKEPPARE!


 John Fagerholm (Foto: Erik Engren) heter han - snickare från Ekenäs i Finland. Han är skeppare och ägare till en av Jubileumsregattans  intressantare båtar 10:an Kitty. Det var hon som säkrades Sveriges nationsseger för 100 år sedan vid OS-seglingarna i Nynäshamn med "Glas-Kalle" vid rodret har en tydlig koppling till årets 100 års jubileum av OS 1912.
  Nu ligger Kitty som ett skinande smycke vid "Gräddhyllan" i gästhamnen det vill säga den äldre delen av Havstrappan nedanför Rökeriet - till allmänhetens beskådande. På fredag den 20 juli klockan 17:00  blir det paradering i hamnen och på lördag klockan 12:00 blir det kappsegling med klassika båtar oå olympiabanan.
  "Trygghet" - säger John Fagerholm efter en stunds eftertanke vid begäran att få nämna ett ord han tänker på när det gäller "Kitty".
"Jag hoppas få segla henne livet ut", säger han.
  När John Fagerholm var i den övre halvan av 20-års ålderna fick år 1991 syn på en liten annons i Huvudstadsbladet att en 10:an var till salu som senare visade sig vara "Kitty". Hon var nedsliten med skadad stäv efter en havskappsegling och delar av aktern var avkapad.
  "Jag blev först så nervös att jag ville slopa tanken på att köpa henne. Senare ringde dåvarande ägaren och sänkte priset ganska rejält och då slog jag till - Kitty blev min."
  I åtta år arbetade snickare Fagerholm med att få båten renoverad - så långt som möjligt efter orginalet. Hela inredning och däcket - som var av teak - revs ut. Skrovet av Honduras-mahogny var ganska intakt. Allt som behövdes byttes ut med orginalet byggt 1911 som förlaga. Hur många timmar har du lagt ner på Kitty?
  "Har ingen aning."
  Hur kan du sätta igång ett så här jätteprojekt?
  "Den frågan går inte atta svara på - men jag är ganska envis"
   "Kitty" har varit i Nynäshamn flera gånger senast för två år sedan. Nu seglades hon från Ekenäs till Sandhamn i tidvis ganska frisk sydväst och tanken att segla via Visby ändrades till kurs mot Sandhamn där besättningen ägnade en dag åt att reparera en sköras fock.
  "Kitty" har i 2012 (bilden ovan!) års version mastheadrigg med dubbla försegel på rullfock och är lättskött. John Fagerholm seglar henne ensam när det behövs. Geffelriggade "Kitty" från OS 1912 (bilden nedan!)  behövde större besättning för att kunna hantera seglen.
  Vad är det första intryck av Jubileumsregattan?

  "Pampigt, inte minst den nya vågbrytaren som skapar ett lugnare utrymme i hamnen. Detta kommer sannolikt att bli ett mycket lyckar arrangemang" säger skeppare på "Kitty"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar