tisdag 17 juli 2012

Nynäs-Spaning: PREMIÄRTUR PÅ VÅGBRYTAREN!





Nu har jag traskat ut till nocken på gästhamnens vågbrytare för första gången. På vägen ut passerade jag ett ryskt segelfartyg - möjligen gaffelriggad skonare - förtöjd med styrbordssidan till en av flytpontonerna. Det såg stadigt och sjömässigt ut i den friska sydvästen. Dubbla spring och förändor. Tyst ombord.
  Under det kalla kriget hade vi objudna ryska ubåtar i Mysingen plus en dansk NATO-ubåt som övade livräddtning tillsammans med svenska marinen. Nu är det kalla kriget över och Nynäshamn får besök av gästande ryska segelfartyg inför jubileumsregattan som startar i helgen. Möjligen ett litet steg mot den eviga freden.
  Nynäshamn i ett nytt perspektiv kan du beskåda från pirnocken. Hamnen liksom öppnar sig som en waterfront eller skyline för betraktaren som nu bara kan notera att hamnen är stadens pärla. Men vad skall hända när hösten kommer och hamnen tenderar till att bli tom? Möjligen kan den nya vågbrytaren användas för större båtar som vill vinterligga och då kan den isfria möjligheten förstärkas med ett propelleraggrgat som håller isen borta med luft. Kan bli en inkomstkälla för kommunen. Nöjesbåtar som idag tenderar att bli 50 fot kan mycket väl stanna i vattnet över vintern och slipdras en gång per säsong för bottenmålning. Att ta upp stora båtar på land är både dyrt och stökigt.
  Åter på landbacken från vågbrytaren mötte den nya havstrappan - en pampig träkonstruktion som redan var besökt av pausande människor. Nynäshamn har fått en ny hamn.
  Hoppas nu gästande båtyar har koll på sjökort. Kollade in en stor jättebåt som lyftes med mobilkran men enligt en av gastarna var det "något strul med propellern" - inget tal om grundkänning på fel sida om kumlet. Lokala kranföretag lär göra sig en hacka innan den nya inseglingen blivit legio för båtfolket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar