fredag 20 juli 2012

OS-spaning; TAIFUN VALDE NYNÄS FÖRE COWES!


Foto. Erik Engren
Bilden ovan visar de nuvarande ägarna av Taifun schweizarna Serge Petry (skipper) vänster och Terry Plojeux. De har enn båtvarv i Geneve och har ägt och renoverat Taifun sedan 2008. Hon vann guld i 8-metersklassen vid OS 1912 i Nynäshamn.
______________________________


En av guldbåtarna från OS 1912 är Taifun i 8-metersklassen (Båten nämast kameran från 1912)  som vann sin klass vid OS-seglingarna 1912. Vinnarbåten seglade då för Norge med Toralf Glad som rorsman. Idag seglar Taifun under schweizisk flagg med hemmahamn i Genevesjön där de nuvarande ägarna Serge Patry (skipper) och Therry Plojeux har ett båtvarv,
  De hade först tänkt segla VM för klassen i seglarmetropolen Cowes i södra England men valde i stället Nynäshamns Jubileumsregatta för OS-1912.
   ”Vi valde rätt - vilken fantastisk plats, vilka fantastiska båtar och inte minst – vilken underbar kust och skärgård”, säger en närmast lyrisk skipper Serge Patry i en pratstund på havstrappans ”gräddhylla” , Nedanför ligger Taifun akterförtöjd till allmänt beskådande. Inte minst alla däcksdetaljer är ögonfröjd för oss båtnördar.
  De två ägarna köpte båten 2008 i Portugal. Hon var då ganska sliten och behövde renoveras. Knäckta spant byttes ut, däcket las om till nytt, inredningen förnyades mm – målet var att återställa båten i sitt ursprungliga skick från OS 1912.
  Taifun lastades på trailer i Geneve och kördes till Västervik där hon sjösattes och riggades innan seglingen till Nynäshamn.
  ”Sjökorten räckte inte riktigt hela vägen hit men GPS:en och en utmärkt farledsutmärkning hjälpte oss att komma fram säkert”
    Taifun är 14,5 meter lång, 2,5 meter bred och väger 7 ton. Hon är ritad av Johan Anker och byggd i Norge år 1911. Hur kan ni köpa en sådan båt?
    ”Vi är väl båda lite crazy. Förälskade är rätt ord vad allt det innebär. Det går inte att svara på hur många timmar som lagts ner på båten – men vår dröm blev sann – Taifun är en fantastisk båt som seglar väl inte minst i lätta vindar”
  Taifun har kvar sin ursprungliga gaffelrigg från 1912 med en storbom som sträcker sig över akterspegeln. I frisk vind krävs det starka armar och många gastar för att klara av segelsättning, revning och bärgning av segel.

Resultat 8-metersklassen OS-seglingarna 1912:
1. Taifun, Norge.
2. Sans Atout, Sverige.
3. Örn. Finland..
4. Norman, Ryssland.
5. Lucky Girl, Finland.
6. Bylina, Ryssland.
7. KSSS 1912, Sverige
SJÖMAN ÖHMAN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar