söndag 15 juli 2012

"Jag skötte apan på Kitty!"


En av de klassiska kappseglare som väntas till Nynäshamn under Jubileumsregattan är ”Kitty” även kallad ”Guld-Kitty”. Hon vann sin 10-meters klass vid seglingarna 1912 och säkrade därmed den nationspoängen som kom upp till 130 så att Sverige vann nationstävlingen. ”Kitty” säkrade också Sveriges första guldmedalj i OS-segling. Rorsman var ”Glas-Kalle” Carl Hellström som tidigare bärgat en silvermedalj vid OS i London 1908. (Bilden föreställer Kitty under OS 1912 med gaffelrigg)
     En båtprofil i Nynäshamn som har ett speciellt minne med ”Kitty” är Bengt Österberg 85 år som med hustrun Ingrid bor granngårds med gästhamnen där de klassiska båtarna skall anlöp
–  Jag seglade med ”Kitty” i Norrköping på 1930-talet som 10-åring. Då var båten riggad som yawl och min kompis Lennart och jag hade ansvaret att sköta apan, berättar Bengt Österberg. och visar ett svartvitt foto där han som tioåring iklädd dåtidens sjömanskostym sitter i förluckan på Kitty tillsammans med kompisen Lennart och fikar efter en segling.
   I Nynäshamn är Bengt Österberg mest känd som lärare och rektor med 25 år i bagaget som rektor i Sorunda. Båtintresset har följt honom genom livet och han lärde sig segla genom familjens kontakter med Olle Enderlein (1917-1993) – en av landets ledande konstruktör av segelbåtar. Enderlein var också var född i Norrköping och pappa till bland annat familjebåtarna Shipman28, Nord 80, Misil och inte minst OE-båtarna där 36-fotaren blev mycket populär. Flera av dessa Enderlein-båtar har seglat och seglas av ägare i Nynäshamns Segelsällskap NSS:
  Vad är då en ”apa” som smågrabbarna på 30-talet hade ansvar för? När ”Kitty” vann OS-guld 1912 var hon gaffelriggad med dubbla försegel. .
När 10-åringen Bengt seglade ”Kitty” hade hon två master – en stormast och en mesanmast akterut. Den aktersta masten har ett litet segel som ibland kallas ”apa” vilket kan få marina fundamentalister och få spelet – då ”apan” egentligen är ett gaffelsegel på en råseglares stormast.

  Senare i sin ungdom gastade han på andras segelbåtar som låg i Norrköping och skulle seglas ut till Arkösund för att kappseglas. Ägarna ville inte gärna segla ut sina båtar i den långa Bråviken utan hyrde in unga grabbar som besättning för att klara av denna transportsträcka. De fick en tågbiljett hem som tack för hjälpen.
- Det var ett roligt jobb.  Vår uppgift var att ta ut båten till gubbarna så att de kunde kappsegla. Flytvästar – nej det var det inte tal om på den tiden, berättar Bengt.
”Kitty” vann också första pris i kappseglingar utanför Arkö .”Kitty” ritades ursprungligen av Alf Mylne från Skottland på beställning av en finsk grupp ledd av Gustaf Estlander, Hon har måtten längd 16,2 meter, bredd 2,89 meter, djupgående 2,1 meter och ett deplacement på 13 ton. Båtens ägdes åren 1920 till år 1966 av fabrikör Hellman i Norrköping. Direktör Hellman sålde båten till en vedhandlare och slutligen såldes hon till en äventyrare som ville segla henne till Västindien med planerna gick i stöpet. Hon försökte 1967 segla havskappseglingen Gotland Runt med lär då ha knäckt stävstocken.
   John Fagerholm i Ekenäs Finland köpte ”Kitty” 1991 och har restaurerat för- och akterstäv och riggat henne som ”masthead” det vill säga för- och akterstag som går upp i masttoppen. Riggen har två förstag båda försedda med rullfockar – den förliga genua och på det inre staget fock. Skrovet är tillverkat i Honduras-mahogny. Han har besökt Nynäshamn med ”Kitty” flera gånger.
   Bengt Österberg ser fram mot att få kolla in ”Kitty” som han gastade ombord i som 10-åring i sjömanskostym med ansvar för ”apan” på mesanmasten.
   Flytväst på – blev senare ett motto som han under sin tid som rektor i Sorunda tog på stort allvar. Vid varje sommaravslutning i Sorunda kyrka sjöng han på melodin Idas sommarvisa:


– Du får inte glömma Din flytväst bort,
  När du ger dig ut på sjön.
  För annars kan livet bli jättekort
  Och ej hjälper gråt eller bön.
  Och västen skall knytas runt magen,
  Så den sitter stadigt och bra.
  För det är ju solklart dagen,
  Att flytväst det måste man ha…
Ibland träffar Bengt Österberg någon före detta elev i Nynäshamn som ofta frågar:
”Du har väl inte glömt bort flytvästen?”
--------------------------------------
Bild på gaffelriggad yawl med mesanmasten akterut med ett litet gaffelsegel som ibland kunde vara trekantigt och av båtseglare kallad "apa".





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar