tisdag 3 november 2009

Snart seglar Milo mot Kanarieöarna!
















(Bild: Milo i sjöställ Foto: ANDERS ÖHMAN Övre hörnet: Porto Santo stranden och sjöfararen Columbus vars hustru Felipa glömts bort av historien.)



Långsseglaren Milo Dahlmann med sin båt "Artemisia II"laddar just nu för en ensamsegling från ön Porto Santo nära Madeira till Kanarieöarna. Hon är besviken att inte Columbus fru fick en närmare presentation på öns Columbus-museum.
Så här skriver hon i en elektronisk flaskpost från ön:


"Som vanligt beskrivs inte kvinnorna i historien... Vad som hände med Colombus fru framgår inte på muséet. Annars är tillvaron just nu lite frustrerande. Har väntat på paket som skulle ha varit här för länge sedan. Kanske finns de på det fraktfartyg som kom in för en stund sedan. Det vore ju bra. Tanken var att segla vidare så fort jag fått dem.


Men, väderprognosen visar ett lågtryck över Kanarieöarna i slutet av veckan, pålandsvind, och in mot hamnen som jag tänkter gå till. Vindpilarna säger upp till kulingstyrka. Känns inte helt bra att ge sig in i. Detta lågtryck verkar stanna en vecka (minst). Nå, det är bara att avvakta och se. Jag får inte en kritisk tidsbrist om jag måste vänta, men om det blir längre tid börjar det bli kärvt Men annars är allt bra"


Milos plan är att i början av november ensamsegla till Kanarieöarna där hon skall mönstra på en besättning för en vidare seglats över Atlanten via Kap Verdeöarna. "Artemisia" är rustad för en tvåårssegling med slutmål Antarktis. Efter passage av Panamkanalen och anlöp i Centralamerika skall Milo besöka Galapagosöarna innan kursen sätts sydvart mot Chile.

Fotnot: Sjöfararen Columbus fru bortglömd i historien hette Felipa och var dotter till förre guvenören på Porto Santo. Hon födde en son och dog sannolikt i barnsäng. Hennes öde är okänt.

EXTRA: Senaste nytt om Milo på hennes blogg torsdagen den 5 november 2009. Det börjar dra ihop sig men det har varit lite fix med dator och andra prylar. Mer kan du läsa på http://artemisia2.blogspot.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar