tisdag 17 november 2009

Ryssundet klart för passage!

(Foto: SKÄRGÅRDSSTIFTELSEN)
Nu är muddringen av Ryssundet i Stockholms södra skärgård klar, rapporterar Skärgårdsstiftelsen, som jobbat med projektet i 10 år. Endast några smärre besiktningar återstår. Muddringen har pågått sedan september. Den nya djupare farleden är 2,5 meter djup, 10 meter bred och ensmärken på Rånö-landet skall hjälpa båtfarare att hitta rätt. Fartbegränsningen är satt till 5 knop.
Nu blir passagen farbar för båtar med cirka 2.0 meters djupgående vilket ger fritidsbåtar ett alternativ i hårt väder på Mysingen att hitta en skyddad farled ner mot Nåttarö.
En öppen fråga är om Utö Rederi som trafikerar området med sina båtar skall öppna en båttrafikled genom Ryssundet. Då kan det bli möjligt att ta sig från Nynäshamn via Nåttarö, Aspö. Norrö, Rånö, Ålö genom Ryssundet mot Utös hamnar i Kyrkviken och den stora hamnen vid Gruvbryggan. Där i sin tur finns båtförbindelse med Årsta Havsbad.

Kommentar: Glädjande att Ryssundet nu är muddrat. Vi som på 1970-talet kunde segla igenom sundet hoppas nu att allt fungerar som det ska. Inte minst att marinen med sina potenta stridsbåtar kan hålla stipulerad fart max 5 knop med sina vattenjetaggregat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar