måndag 1 februari 2010

Brittisk seglargisslan i Somalia vädjar om hjälp.















De två brittiska seglarna Rachel och Paul Chandler som suttit som gisslans hos somaliska pirater sedan i oktober 2009 vädjar nu om hjälp till världssamfundet. En somalisk läkare som fått träffa paret säger att kvinnan Rachel Sandler mår dåligt och gav ett förvirrat intryck. Seglarparet hålls åtskilda av piraterna, och kvinnan får sitta i ett litet tält bevakad av beväpnade vakter.
”Vi har inga pengar och vi kan inte betala lösen. Vi behöver hjälp från regeringen eller från vem som helst som kan hjälpa oss härifrån, sade seglarparet till nyhetsbyrån APF:s fotograf Mohammed Dahir som fått träffa paret. Kvinnan är 56 år och mannen 60 år gammal.
När paret kidnappades av somaliska pirater den 23 oktober berättade Paul Chandler har berättat för den brittiska tv-kanalen ITV News att han och hustrun rövades bort från sin fritidsbåt "Lynn Rival" och att piraterna lade beslag på allt av värde i båten. Paret flyttades senare till det singaporeanska lastfartyget MV "Kota Wajar" som pirater kapade tidigare i oktober. Den brittiska marinkåren hittade senare Chandlers båt övergiven ute på internationellt vatten utanför Somalia. Storbritanniens premiärminister Gordon Brown uppmanade piraterna att "snarast" släppa de båda britterna fria.Makarna Chandler hade lämnat Seychellerna för att segla mot Tanzania när kaparna bordade deras båt.
Pirater begärde en lösensumma på sju miljoner dollar. Den brittiska regeringen meddelade då att de inte tänkte betala ut några pengar för seglarna.
Somaliska pirater uppges nu hålla 13 fartyg och cirka 250 sjömän som gissland. En sjökapten sköts till döds i mitten ab november i fjol. Sverige har deltagit med två kustkorvetter under 2009 i en internationell insats mot piraterna i Adenviken med huvuduppgift att skydda FN:s fartygsfrakter med mat till svältens Somalia.

( Bilder: Segelbåten "Lynn Rival". Seglarparet Paul och Rachel Sandler som varit gisslans i snart 100 dagar. Nytagen bild av Paul Sandler som undersöks av somalisk läkare. En avmagrad Rachel undersöks av samma läkare. FOTO MOHAMED DAHIR/AFP. Somalisk båtkapare - öppen båt som drivs med stor utombordsmotor. Beväpnade pirater)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar