tisdag 9 februari 2010

Slutbajsat i lagunen? Kustkonferensen ger besked.



Blir det en lag som förbjuder toautsläpp från fritidsbåtar? Den frågan avhandlas på Kustkonferensen som har miljö som tema och arrangeras 9-10 februari på Båtmässan i Göteborg. Kustkonferensen kommer att invigas av infrastrukturminister Åsa Thorstensson. – Alla i båtbranschen träffas på Kustkonferensen. (Bilden visar symbol för toasug. Hur många svenska hamnar har denna service?)

"Här kommer vi att ta ett konkret avstamp in i framtiden och det kommer att ske i miljöns tecken," säger Bengt Wallin, mässansvarig för Båtmässan.

Kustkonferensen inleds på tisdagen med en halvdag om båtlivets viktigaste framtidsfråga – miljön. Här kommer bland annat Båtmiljörådet att presentera ett nytt förslag till miljöprogram för fritidsbåtar.

Kustzonsprojektet – Sveriges första pilotprojekt kring en integrerad kustzonsplanering – presenteras.

Svenskt Marinteknisk Forum talar om miljödeklaration för fritidsbåtar och Västra Götalandsregionen pekar på de viktigaste frågorna i den regionens maritima strategi. Moderator är Stefan Edman, författare och miljödebattör.

Onsdag förmiddag ägnas åt nyheter, trender och innovationer som påverkar och förändrar den martima sektorns framtid. Konferensen heter ”På vågens framkant”. Nimbus visar E-power new generation, världens första elbåt för den kommersiella marknaden. Aspen Alkylat presenterar mobila tankstationer med renare bensin. Nya internationella innovationer och perspektiv inom anti-fouling forskningen kommer också att presenteras. Seaways miljöhamn där båten parkeras på torra land och båtpooler är annat som tas upp under denna konferens.

På eftermiddagen blir det seminarium om bevarande och utveckling i kustzon med Stefan Edman.

Bohuslän är en drivkraft inom den expanderande besöksnäringen. På samma gång ställs frågan – finns det en risk att Bohuslän förlorar sin själ?

Det här är en frågeställning som är lika aktuell för alla Sveriges kustregioner.

(Källa: Båtmässan i Göteborg)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar