lördag 20 februari 2010

Snipnytt : Finska Simppu 620

Här kommer en spännande nyhet ur högen av pressmeddelanden från den kommande båtmässan Allt för Sjön i Stockholm 6 - 14 mars.
"Simppu 620(bilden) är en klassisk nordisk snipa, men med innovationen utombordsmotor i brunn. Det ger många fördelar - lätt installation och service, utmärkt manövrerbarhet, fri durkyta i hela båten. Det gör båten lika lämplig för transporter som för fritid och fiske. Utmärkt ekonomi tack vare lågt pris och liten förbrukning. Vid fem knop drar en 8 hk motor 2 dl per sjömil. Glöm allt jäkt med Simppu 620, och njut av lata dagar på sjön!
Snipan Simppu 620 tar båtfärder tillbaka till ursprunget. Den är en rymlig och stabil snipa, med en utombordsmotor monterad i en brunn. Valet av denna lösning gör båten mycket prisvärd och tillgänglig för de flesta.
Simppu 620 har ballast i kölen, och klarar utan problem att två man står på relingen, som t ex när man tar upp nät. Simppu 620 är självlänsande vid bryggan, och kräver lite underhåll. Motoralternativen är utombordsmotor upp till 15hk, eller elmotor, som ger en toppfart motsvarande en 6-8hk bensinmotor.(Komer 2010). Sammantaget en utmärkt båt att ha vid fritidshuset för kortare transportsträckor, fiske med spö eller nät, eller för trygga familjeutflykter.

Simppu startade som ett projekt där båtens initiativtagare i Satavan Venepalvelu ville bygga en stabil båt åt sig själva att användas vid fritidshusen. Ryktet spreds, och många andra beställde båtar. Till slut beslöt Satavan Venepalvelu att ta upp produktionen på allvar. Simppu legotillverkas nu i Nyslott av samma företag som legobygger för många kända båttillverkare, t ex Sea Star. Båten är en succé i Finland, och ligger redan på sjätte plats i registreringsstatistiken efter endast ett år.

Miljöalternativet Från första början har elmotor varit ett alternativ. Ett lättdrivet deplacementsskrov som Simppu 620 kräver måttligt med effekt för att nå upp och lite över sin vattenlinjefart. Därför kan Simppu 620 göra ca sex - sju knop med en 4-6kW elmotor - ett miljövänligt alternativ som intresserar allt flera. Med en 8hk bensinmotor har förbrukningen å andra sidan uppmätts till 0,45 l/nm vid maxfart och ca 0,2 l/nm vid 5 knop - en relativt ringa miljöbelastning även det. Och med 15 hk och trimplan toppar Simppu 11 knop, för den som vill ha längre aktionsradie. "

Tekniska data Produktutveckling: Satavan Venepalvelu Oy Längd ö.a.: 6,10m Bredd: 2,30m Tomvikt: 450kg Maxvikt: 890kg Certifierad för: 6 personer Maxeffekt: 15hk Maxhastighet: 7 (11) knop med bensinmotor, 6-7 knop med elmotor Standardutrustad med: Stävskena,avbärarlist, årtullar Extra utrustning: Akterkapell med fönster, hamnkapell, etc Distribution i Sverige: CBOAT
För ytterligare information, kontakta: Calle Boucht, CBOAT, 070-5930934, cboat@boucht.eu Simppu 620 är ännu ett exempel på snipans comeback: Den bjuder på utrymme, stabilitet, ekonomi, och är - om du vill - ytterst miljövänlig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar