torsdag 22 november 2012

Båtspaning: INTE FEL ATT HJÄLPA FYLLECHAFFIS!



  Bildtext: Kustbevakningen spanar efter misstänkta båtfyllerister.
___________________________________
  Nu är det okej att ta hjälp av en lätt beskänkt person i besättningen om du som nykter fyllechaffis i en båt har problem med manövreringen. 
  Det visar en dom i Uddevalla tingsrätt där rätten ogillade åtalet för sjöfylleri riktat mot en hjälpande lätt beskänkt besättningsman. 
  Historien handlade om att sjöpolisen bordade en båt i öppen sjö då båtföraren misslyckades att manövrera båten på plats då den lätt berusade besättningsmannen hjälpte till att köra båten på plats. Sjöpolisen menade att mannen hade sannolikt så mycker alkohol i kroppen att det översteg gränsen.
  Rätten menade att mannen - trots att han druckit fyra starköl - hjälpte den spiknyktre men någon ovane båtförare att manövrera korrekt och därmed bidrog till den övergripande regeln till sjöss - gott sjömanskap. 
  Med "fyllechaffis" menas person som spik nykter har ansvaret för fordonets framförande vilket ofta användes av motorburen ungdom för att inte polisen skall lagförare den som kör bilen eller i detta fall - båten. I det aktuella fallet valde åklagaren att inte överklaga den friande domen.

3 kommentarer:

  1. En intressant dom enligt nya skärpta sjöfyllerilagen. Visar att sjölagens generalklausul om gott sjömanskap väger tyngre i ett fall där den berusade skepparen stigit åt sidan men ändå grep in när det köra ihop sig.
    Samhället ser ändå betydligt allvarligare på fylleri till sjöss numera. Sjöpolis och kustbevakning slipper numera svåra bedömningar. Statistiken visar att antalet sjöfyllon minskat sedan den nya lagen.
    infördes. Känns hoppfullt.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. "Statistiken visar att antalet sjöfyllon minskat sedan den nya lagen"
    De här 0,2promille-"fyllona" var dels inte "fyllon" innan lagen infördes. Därtill så är de inte "fyllon" i alla båtar.
    Beträffande statistiken så har KBV och polis konstaterat att sedan den nya lagen infördes så har båttrafiken gått ned, det är väl något vi på sjön noterat likväl. Inför samma lag på land, det är förbjudet att korsa en gata en gata med öel innanför (flyt)västen, sätt in stora resurser, höga böter i nivå med misshandel så kommer givetvis folk at sluta korsa gator.
    Moralister har sällsynt förmåga att inte ett sätta ett samband med detta och att man haffar färre och vilket problem har man löst?

    Det är morallagar som bidrar till 53 NoGoZoner varav 15 utom kontroll.

    SvaraRadera