tisdag 6 november 2012

Båtspaning: MILOS NYA BOK








Nu har den sjösatts - långsseglaren Milo Dahmanns senaste bok som heter "Mot pingvinernas land. En seglats till Antarktis". (Norstedts) Vi har läst boken med stor behållning och kan utlova en Milo i toppform. Författaren är förutom veteran i långsegling - miljöaktivist och idealist som inte är rädd för att tycka till i de mesta viktiga livsfrågor för vår planet. Hon grottar inte ned sig i de tekniska mödor i båten som alltid drabbar långseglaren då segel och material utsätts för ständiga nötningar efter veckor till sjöss. Artemisia II skötte sig väl, enligt skepparen. I texten lägger hon mer krut i vittnesmål om miljöförstöring i känsliga områden. Hon triggar ständigt våra samveten för vår planet. Lever som hon lär? Ja hon försöker med bland annat mulltoa och septitank för gråvattnet ombord.
  Milos senaste segling som beskrivs i boken startade 2009 från Sverige och hon återvände hösten 2011. Målet Antarktis nådde hon efter segling över Atlanten till Stilla havet via Panamakanalen till Galapagosöarna och vidare sydvart mot Chile och sedan genom Patagonien till Sydamerikas sydspets och sedan mot Antarktis. Hon ensamseglade i två etapper cirka 70 dygn sammanlagt.
   Långsegling med nöjesbåt har på 2000-talet förenklats genom GPS satellitnavigering jämfört med tidigare seglingar som krävde astronomiska och matematiska kunskaper för att ta sig fram. I det perspektivet ger Milo i sin bok lite mer än traditionella långsseglarböcker inte minst den samhörighet hon känner med naturen. Intressant i dagens IT-värld är om boken kommer ut som E-bok till alla som har läsplattor i sittbrunnen eller fåtöljen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar