tisdag 27 november 2012

Isnytt: AMUNDSENS SKEPP MAUD RÄDDAS!


  Bildtexter:. Norska polarforskare Fridjof Nansen (vänster) och Roald Amundsen (höger). Fartyget i isen är "Fram" som var förebild till tremastaren "Maud" som nu eventuellt skall bärgas ur isen utanför Kanadas kust.
______________________________________
 Den norske polarforskaren Roald Amundsen båt tremastaren "Maud" ska eventuellt bärgas ur Kanadas arktiska is. Norska intressenter säg vilja ta hem "Maud" som efter restaurering kan bli medelpunkten i ett museum.
  Roald Amundsen som var först till sydpolen med sina mannar år 1911 planerade en ny expedition med "Maud" och kom iväg sommaren 1918. Målet var att gå in i packisen i Berings sund och sedan driva mot Nordpolen samtidigt som besättningen genomförde vetenskapliga undersökningar. Tremastaren "Maud" var konstruerade med "Fram" (Colin Archer) som förebild. Efter första världskriget hade kunde expeditionen bara ta vägen genom Nordostpassagen. Där mötte svåra isförhållanden och först i juli 1920 kom Maud fram till "Beringstredet".
  Efter ett kort uppehåll på Alaskas kust gjorde "Maud" ett nytt försök att ta sig nordvart in i packisen men fartygen det mot Ryssland och Sibirien och tvingades till en ny övervintring. Fartyget blev skadat av ispressen och 1921 anlöpte hon till Seattle i Washington för reparation. Hon avseglade igen nordvart 1922. Ombord fanns ett flygplan vilket användes för att förbättra navigationen. Flygplanet skadades vid flera tillfällen.
  "Maud" misslyckades till slut att ta sig till Nordpolen som det var tänkt men de vetenskapliga undersökningarna som gjordes ombord sägs ha haft stort värde för polarforskningen. (Källa Frammuseet Oslo)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar