tisdag 20 november 2012

Brospaning: SEGLARE VILL HA BROÖPPNING

  Bild: Skeppsholmsgårdens skolfartyg Lagaren passerar en uppfälld Danviksbro i Stockholm.
_______________________
 En kommande brostängning av  Danviksbron i Stockholm har fått seglare i Mälaren att reagera. Bron som har en segelhöjd på 12,5 meter skall renoveras och då kan bron inte öppnas. Segelbåtar med höga master får segla till Södertälje för att ta sig ut i Saltsjön och det blir en rejäl omväg.
  Bakgrunden är att den den södra av de båda broarna är så sliten att den kräver en renovering. Broklaffen måste renoveras inför den stora ombyggnaden av Slussen. Varje år öppnas bron för större segelbåtar cirka 3 000 broöppningar har det varit.
  Brorenoveringen skall ta cirka åtta månader och då måste den öppningsbara klaffen vara nedfälld under hela tiden. Det kan innebära att hela nästa båtsäsong 2013 går åt pipsvängen för de Mälarseglare som vill ut i Saltsjön och inte kan ta sig till Södertälje. 265 båtklubbar finns i Mälaren.
  För fyra år sedan ville Stockholms stad hålla bron stängd från mitten av april till mitten av juni. Båtklubbarna överklagade till länsstyrelsen och regeringen och fick rätt. Stängningen sköts upp till efter båtsäsongen.

1 kommentar:

  1. Synd om Mälarseglare som inte kan komma ut i Saltsjön vanliga vägen. Samtidigt måste tydligen bron repareras under den varmare årstiden. Kan inte de stora segelbåtarna med höga masterna få komma till Nynäshamn och få ligga vid nya piren nästa båtsäsong? Lätt för Stockholmsseglarna att ta sig till Nynäs med pendel eller via motorvägen och sedan ligger havet öppet.

    SvaraRadera