torsdag 22 november 2012

Miljöspaning: SPOLPLATTOR PÅ GÅNG!




Spolplattor för rengöring av båtbottnar breder ut sig i båtklubbar över landet. I Pukavik tog båtklubben ett helhetsgrepp och förnyade sin tvättning av båtar med en helt ny spolplatta med en komplett filteranläggning och en ny toatömning i hamnen och en kommunal anslutning av servicehuset.
 I stället för beräknade 25 minuter per båt för att tvätta botten tog det 5-8 minuter för en 30-fotare. Varje båt som spolades gav cirka 50-100 liter spolvatten som nu tas om hand av reningsanläggningen Resterna hamnar i de nya filtren.
  Nya spolplattan i Pukavik - på gränsen mellan Skåne och Blekinge - grävdes ut en halv meter ner i backen som fylldes ut med makadam och på detta gjöts en 20 cm tjock betongplatta med kantförtyvning. Båtklubben har 75 platser.
  Ett annat liknande miljövårdsprojekt har gjorts i Oxelösund med 430 båtplatser där klubben investerat i spolplatta och reningsanläggning. Anläggningen ENWA Water Treatment levererade en komplett anläggning placerad i en container. Båtägaren betalar 10 kronor per minut max 200 kronor i en kortläsare och intäkterna skall finansiera anläggningen. 
     Filtreringen av avloppsvattnet sker i tre steg, barkfilter, kolfilter och UV-filter. Det går åt betydligt mindre vatten från tidigare 300 liter per spolning till ca 30 iter.
 I Östertälje båtklubb har båtklubben byggt en spolplatta i asfalt på en minibudget på 160 000 kronor. Tyvärr blev inte asfalten godkänd i en spolplatta och båtklubben jobbar på att lösa detta.
  Båtklubbarna ovan har fått LOVA-bidrag från länstyrelserna för att bygga spolplattor.
_______________________________________
  Mer att läsa om dessa spolplatteprojekt finns i senaste numret av Båtliv (6-2012) som har spolplattor som sitt temanummer. Båtliv är medlemstidning för SBU Svenska Båtunionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar